MANAJEMEN PEMELIHARAAN TERNAK KAMBING PADA KELOMPOK NACARA FARM, KABUPATEN PIDIE

Yenni Yusriani, Allaily Allaily

Abstract


Goats are ruminants that are cultivated by the Nacara Farm livestock group, Baro Yaman Village, Mutiara District, Pidie Regency. The purpose of the study is to find out in detail how the maintenance management system in goat farming business. This study is a survey research which the respondents is determined based on purposive sampling method from a total of all breeders in Baro Yaman Village, Mutiara District. Data was collected by interview, observation, and literature study techniques. The results showed that the breeders in the Nacara Farm group, Baro Yaman Village, Mutiara District, Pidie Regency, already knew and applied goat breeding management well.

Keywords: Goat, Nacara Farm, Baro Yaman Village


Full Text:

PDF

References


Ali L., Abdullah L, Karti P D M H, Chozin M A, & Astuti D A. 2014. Production and native value of Indigofera zollingeriana and Leucaena leucocephala in Peatland. Anim Prod. 16: 156-164.

Anggaraeni R, Noviadi R, dan Sukaryana Y. 2020. Analisis Pengelolaan Pakan Kambing Peternakan Rakyat di Desa Sindang Agung, Kecamatan Tanjung Raja, Kabupaten Lampung Utara. Jurnal Peternakan Terapan (PETERPAN). 2 (2) :51—55

Anwar R, Wibowo T. A, Untari D.S. 2021. Manajemen Pemberian Pakan Ternak Sapi Potong Di Kecamatan Pasir Sakti, Kabupaten Lampung Timur. Open Science and Technology. 1 (2):190-195. ISSN (Print) :2776-169X. ISSN (Online) :2776-1681

Amam A. & Harsita P.A. 2019a. Pengembangan usaha ternak sapi perah: evaluasi konteks kerentanan dan dinamika kelompok. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan. 22 (1): 23-34.

https://doi.org/10.22437/jiiip.v22i1.7831.

Amam, A. & Harsita P.A. 2019b. Tiga pilar usaha ternak: breeding, feeding, and management. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 14(4): 431-439. https://doi.org/10.31186/

jspi.id.14.4.431-439.

Amam A., M.W. Jadmiko, & P.A. Harsita. 2020. Institutional performance of dairy farmers and the impact on resources. Agraris: Journal of Agribusiness and Rural Development Research. 6 (1): 63-73. https://doi.org/10.18196/agr.6191.

Baba S, Muktiani A, Ako A, & Dagong M I A. 2011. Keragaman dan Kebutuhan Teknologi Pakan Peternak Sapi Perah di Kabupaten Enrekang. Media Peternakan. Agustus, (146-154). EISSN 2087-4634 Terakreditasi B SK Dikti No: 43/DIKTI/Kep/2008.

Badan Pusat Statistik Kabupaten Pidie. Kabupaten Pidie dalam angka tahun 2019. ISSN. 2355-4896. Pidie

Hadiyanto Y, Surono A dan

Christiyanto M. 2012. Penambahan Bioaktivator Pada Complete Feed Dengan Pakan Basal Rumput Gajah Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Bahan Organik secara In Vitro.

Animal Agriculture Journal. 1( 1), 2012, p 623 – 635 Online at :http://ejournal s1.undip.ac.id/index.php/aaj.

Heryanto K., Maaruf S.S., Malalantang., Waani M.R. 2016. Pengaruh Pemberian Rumput Raja (Pennisetum Purpupoides) dan Tebon Jagung terhadap Performans Sapi Peranakan Ongole (PO) Betina. Jurnal Zootek 36 (1):123-130.

Marhamah S U, Akbarillah T, dan Hidayat. 2019. Kualitas Nutrisi Pakan Konsentrat Fermentasi Berbasis Bahan Limbah Ampas Tahu dan Ampas Kelapa dengan Komposisi yang Berbeda serta Tingkat Akseptabilitas pada Ternak Kambing. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 14 (2):145-153. Available at https://ejournal.unib.ac.id/index.php/jspi/index.DOI:https://doi.org/10.31186/jspi.id.14.2.

Mauludin M. A., Winaryanto S dan Alim S. 2012. Peran Kelompok dalam Mengembangkan Keberdayaan Peternak Sapi Potong (Kasus di Wilayah Selatan Kabupaten Tasikmalaya). Ilmu Ternak, 12(1): 1-8

Murdjito G., Budisatria I.G.S., Panjono, N. Ngadiyono & E. Baliarti. 2011. Performances of bligon goats kept by farmers at Girisekar village, Panggang, Gunungkidul. Bulletin of Animal Science, 35 (2): 86-90.

Purbowati E., Rahmawati I. dan Rianto E. 2015. Jenis hijauan pakan dan kecukupan nutrien kambing Jawarandu di Kabupaten Brebes Jawa Tengah. Pastura 5(1): 10-14.

Rusdiana S dan Hutasoit R . 2014. Peningkatan Usaha Ternak Kambing di Kelompok Tani Sumber Sari Dalam Analisis Ekonomi Pendapatan. Sepa. 11 (1) : 151 – 162

Suherman dan Kurniawan E. 2017. Manajemen Pengelolaan Ternak Kambing di Desa Batu Mila Sebagai Pendapatan Tambahan Petani Lahan Kering. Jurnal Dedikasi Masyarakat, 1 (1) : 7 – 13

Sundari dan Efendi K. 2010. Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usaha Peternak Kambing Peranakan Etawah di Kecamatan Girimulyo Kabupaten Kulonprogo. Jurnal AgriSains,1(1): 23-30.

Untung. 2016. Kualitas Bibit Kambing Pada Kelompok Tani ‘Dadi Akeh’di Kampung Wadio Distrik Nabire Barat Kabupaten Nabire. Jurnal Fapertanak: 1, (2) : 1-10

Wahyuni E dan Amin M. 2020. Manajemen Pemberian Pakan Sapi Bali. Jurnal Peternakan Lokal: 2 (1):1-7

Zayed M Z., Ahmad F B , Zaki M A, Ho W S, & Pang S L. 2014. The reduction of mimosine content in Leucaena leucocephala (petai belalang) leaves using ethyl methanesulphonate (EMS). Arch. Appl. Sci. Res. 64: 124-128

Zulfanita. 2011. Kajian Analisis Usaha Ternak Kambing di Desa Lubangsampang Kecamatan Pituruh Kabupaten Purworejo. Mediagro Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 7 (2): 61–68.




DOI: https://doi.org/10.3061/unayaded.v6i1.2767

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Lisensi Creative Commons
AGRIFLORA oleh http://jurnal.abulyatama.ac.id/index.php/agriflora disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.

@ Agriflora 

Published by center for Research and Community Service (LPPM) University of Abulyatama