Analisis Proksimat Tepung Buah Pandan Laut (Pandanus tectorius)
Abstract
The fruit of the screw pine (Pandanus tectorius Park) is a biological resource that has not been optimally utilized, despite its potential as a nutrient-rich food source. This study aims to evaluate the chemical characteristics of screw pine fruit flour through proximate analysis. Fruit samples were collected from Gampong Ladong, Aceh Besar, then dried and ground into flour that passed through a 50-mesh sieve. The results of the proximate analysis showed that the flour contained 10.42% moisture, 7.22% ash, 1.98% fat, 2.79% protein, and 77.59% carbohydrates. These characteristics indicate that screw pine fruit flour has a feasible nutritional value and potential to be developed as an alternative food ingredient.
Full Text:
PDFReferences
Hassan, Z. H. (2014). Aneka Tepung Berbasis Bahan Baku Lokal Sebagai Sumber Pangan Fungsional Dalam Upaya Meningkatkan Nilai Tambah Produk Pangan Lokal. Jurnal Pangan, 23(1), 93–107.
Kusnandar, F., Danniswara, H., & Sutriyono, A. (2022). Pengaruh Komposisi Kimia dan Sifat Reologi Tepung Terigu terhadap Mutu Roti Manis. Jurnal Mutu Pangan : Indonesian Journal of Food Quality, 9(2), 67–75.
Menanti, N. W., Sarungallo, Z. L., & Santoso, B. (2021). Karakteristik Fisikokimia Tepung Pandan Tikar (Pandanus tectorius Park.). Pro Food, 7(1), 831–839.
Paga, B. O., Sarungallo, Z. L., Irbayanti, D. N., & Sampe, T. T. (2021). Pelatihan Pengolahan Buah Pandan Tikar (Pandanus Tectorius Park.) Menjadi Tepung Dan Cookies Di Kampung Sidey Baru, Distrik Sidey, Manokwari. 2(3), 114–122.
Paiki, S. N. P., . I., Sarungallo, Z. L., Latumahina, R. M. M., Susanti, C. M. E., Sinaga, N. I., & Irbayanti, D. N. (2018). Pengaruh blansing dan perendaman asam sitrat terhadap mutu fisik dan kandungan gizi tepung buah pandan tikar (Pandanus tectorius Park.). Agritechnology, 1(2), 76–83.
Pangestuti, E. K., & Darmawan, P. (2021). Analisis Kadar Abu dalam Tepung Terigu dengan Metode Gravimetri. Jurnal Kimia Dan Rekayasa, 2(1), 16–21.
Rustamsyah, A., Nuraeni, S., Fadhlillah, F. M., Kusmiyati, M., & Sujana, D. (2022). Review: Studi Etnobotani Farmakologi Dan Fitokimia Pandanus Tectorius Di Indonesia. Jurnal Insan Farmasi Indonesia, 5(2), 192–202.
Sarungallo, Z. L., Susanti, C. M. E., Sinaga, N. I., Irbayanti, D. N., & Latumahina, R. M. M. (2018). Kandungan Gizi Buah Pandan Laut (Pandanus tectorius Park.) pada Tiga Tingkat Kematangan. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 7(1), 21–26.
SNI. (2009). SNI 3751 : 2009 Tepung Terigu Sebagai Bahan Makanan (1–39).
Verawati, B., & Yanto, N. (2019). Substitusi Tepung Terigu Dengan Tepung Biji Durian Pada Biskuit Sebagai Makanan Tambahan Balita Underweight. Mgi.2019, 14(1), 106–114.
DOI: https://doi.org/10.30601/tilapia.v6i2.5993
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2025 zimmi hernandes, lia handayani, indria mahgfira

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Jurnal Tilapia oleh LPPM Universitas Abulyatama disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.
Berdasarkan ciptaan pada http://jurnal.abulyatama.ac.id/index.php/tilapia/index.