Peningkatan Kecerahan Warna Ikan Molly (Poecilia sphenops) melalui Penambahan β-Karoten dari Ekstrak Kulit Buah Kelapa Sawit (Elaeis guineensis) pada Pakan

Said Muhazzir, Abdul Mutakin, Azwar Thaib, Shahrul Rajab Sabil, Lia Handayani

Abstract


Decline in body coloration intensity in molly fish (Poecilia sphenops) is a common issue in ornamental fish aquaculture, primarily caused by a reduction in pigment concentration. Carotenoids, particularly β-carotene, are known to enhance fish coloration. Oil palm (Elaeis guineensis), especially its mesocarp, contains significant amounts of β-carotene and has potential as a natural source of pigment in fish feed. This study aimed to evaluate the effect of β-carotene extract derived from oil palm on the color intensity of molly fish and to determine the optimal dosage for improving color quality. A non-parametric Completely Randomized Design (CRD) was employed, consisting of four treatments with two replications: A (0% β-carotene), B (10% β-carotene), C (20% β-carotene), and D (30% β-carotene). Molly fish used in the study had an initial average Total Color Fidelity (TCF) score of 16, with a stocking density of six fish per aquarium. The main parameter observed was the increase in color brightness. Results indicated that the addition of β-carotene extract significantly enhanced the color intensity of the fish, with treatment D (30% β-carotene) yielding the highest improvement, reaching an average TCF score increase of 18.33 points. In conclusion, supplementation of oil palm-derived β-carotene extract in the diet effectively improves the coloration of molly fish, with 30% β-carotene identified as the optimal dosage for achieving significant color enhancement.


Full Text:

PDF

References


Andiko, S. S., & Briandoko, S. (2001). Temperature control and monitoring system ( tcms ) berbasis internet of things dengan smartphone android pada akuarium ikan molly balon.

Aras, A. K., Nirmala, K., & Soelistyowati, D. T. (2015). Manipulasi spektrum cahaya terhadap pertumbuhan dan kualitas warna yuwana ikan botia chromobotia macracanthus (Bleeker, 1852)[Spectrum manipulation on growth and color quality of juvenile clown loach chromobotia macracanthus bleeker]. Jurnal Iktiologi Indonesia, 16(1), 45–55.

Audina, M. C., & Tahib, A. (2024). Pengaruh pengkayaan pakan dengan ekstrak labu kuning (Cucurbita moschata) dan ekstrak tomat (Solanum lycopersicum l) terhadap performa kecerahan warna ikan molly (Poecilia sphenops). TILAPIA, 5(2), 1–10.

Husain, P. Z. S., Tuiyo, R., & Juliana. (2023). Pengaruh tingkat pemberian pakan buatan berbahan dasar tepung daun kelor (Moringa oleifera) terhadap kecerahan warna ikan mas koi (Cyprinus carpio).

Juliarti, M. F. (2016). Kajian konsentrasi pelarut aseton dan lama waktu maserasi terhadap karakteristik pigmen karotenoid buah campolay (pouteria campechiana) sebagai zat warna alami.

Latupeirissa, D. E., & Lewerissa, K. B. (2011). ß karoten, pigmen paling dominan pada kelapa sawit dan manfaaatnya bagi kesehatan. BioS, 5(2), 37–40.

Malide, S. M., Hendri, A., Budiman, B. (2018). Penambahan wortel dan tubifex sebagai sumber beta karoten dalam pakan buatan terhadap kualitas warna ikan koi ( Cyprinus carpio Linnaeus ). Jurnal Akuakultura Universitas Teuku Umar, 2(2), 65–71.

Maolana, V., Madyowati, sri oetami, & Hayati, N. (2017). Pengaruh penambahan air perasan wortel (Daucus carota L) dalam pakan terhadap peningkatan warna pada pembesaran ikan koi (Cyprinus carpio koi) di desa Gandusari kecamatan Gandusari kabupaten Blitar. 1(2), 78–85.

Mukti, R. C., Artika, A. D., Napitupulu, E. B., Saputra, M. I., Anila, Y., Maslamia, A., Juniarti, H., & Dianda, A. (2022). Perbedaan sumber pakan pada kecerahan ikan mas koki (Carrasius auratus). Seminar Nasional Lahan Suboptimal, 6051, 809–815.

Oktaviani, O., Iskandar, I., & Lili, W. (2015). Efektivitas penambahan ekstrak buah pepaya pada pakan terhadap peningkatan kecerahan ikan badut (Amphiprion ocellaris). Jurnal Perikanan Dan Kelautan Unpad, 6(2), 125210.

Purba, M., Putriningtias, A., & Komariyah, S. (2021). Penambahan tepung sumber β-karoten alami dalam pakan terhadap peningkatan kecerahan warna dan pertumbuhan ikan koi (Cyprinus Carpio). Jurnal Akuakultura Universitas Teuku Umar, 4(2), 10.

Purwanto, T. E., Subandiyono, S., Chilmawati, D., & Hastuti, S. (2025). Pengaruh Tepung Spirulina ( Arthrospira plantesis ) dalam Pakan terhadap Kecerahan Warna Koi ( Cyprinus carpio ). 9, 27–37.

Simbolon, S. M., Mulyani, C., & Febri, S. P. (2021). Efektivitas penambahan ekstrak buah pepaya pada pakan terhadap peningkatan kecerahan warna ikan mas koi (Cyprinus carpio). Jurnal Kelautan Dan Perikanan Indonesia, 1(1), 1–9.

Subamia, I. W., Meilisza, N., & Mara, K. L. (2010). Peningkatan kualitas warna ikan rainbow merah {glossolepis incisus, weber 1907) melalui pengkayaan sumber karotenoid tepung kepala udang dalam pakan [color quality improvement of red rainbow fish (glossolepis incisus, weber 1907) through carotenoids sourc. Jurnal Iktiologi Indonesia, 10(1), 1–9.

Udjan, Y. B., Tjendanawangi, A., & Tobuku, R. (2023). Pengaruh penambahan tepung buah naga merah (Hylocereus polyhizuz) kedalam pakan terhadap kualitas warna ikan komet (Carrassius auratus). Jurnal Aquatik, 6(1), 91–94.




DOI: https://doi.org/10.30601/tilapia.v6i2.6584

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2025 Abdul Mutakin, Abdul Mutakin

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Lisensi Creative Commons
Jurnal Tilapia oleh LPPM Universitas Abulyatama disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional.
Berdasarkan ciptaan pada http://jurnal.abulyatama.ac.id/index.php/tilapia/index.